Hoe wordt boezemfibrilleren behandeld?

Indien uw boezemfibrilleren niet van voorbijgaande aard is of terug te voeren is op uitlokkende factoren, dan wordt er een behandelplan opgesteld voor de langere termijn.

Heeft u boezemfibrilleren langer dan 2 dagen, dan wordt u behandeld om het risico op het ontstaan van bloedstolsel in uw hart te verminderen. Hiervoor krijgt u antitrombotische medicijnen (antitrombose) die ook wel antistollingsmiddelen of bloedverdunners worden genoemd. Die verminderen het risico op een beroerte. Op basis van uw risicoprofiel wordt er een keuze gemaakt welke het meest geschikt is.

Boezemfibrilleren; het risico op een bloedstolsel

Klik op de afbeelding voor een vergrote versie.

Het proces van ongewenst stollen, klonteren van het bloed wordt trombose genoemd. Een bloedstolsel wordt trombus genoemd.

Heeft u boezemfibrilleren langer dan 2 dagen, dan
krijgt u altijd een antitrombotisch medicijn

Aanhoudend boezemfibrilleren

Bij aanhoudend boezemfibrilleren wordt er zo snel mogelijk beoordeeld of cardioversie het gewenste effect kan hebben. Cardioversie wordt door een cardioloog uitgevoerd. Deze behandelmogelijkheid probeert met behulp van anti-aritmische* medicijnen of met een elektrische prikkel, het hart terug te krijgen in een normaal ritme. Hoe eerder na het ontstaan van boezemfibrilleren cardioversie wordt ingezet, des te groter de kans van slagen. In een groot aantal gevallen lukt het toch niet om het hartritme te normaliseren. Dan wordt het boezemfibrilleren als een permanente vorm gezien en dusdanig behandeld.

Voor een overzicht van anti-aritmische medicijnen klik hier

Permanent boezemfibrilleren

Naast de antitrombotische behandeling worden er medicijnen ingezet om de hartfrequentie, het aantal hartslagen per minuut, te verlagen. Het doel is om in rust tot 70-90 hartslagen per minuut te komen en bij geringe inspanning tot zo’n 110 hartslagen per minuut. Het verlagen van het aantal hartslagen per minuut zal de klachten verminderen. Bovendien zorgt het ervoor dat het hart meer bloed per samentrekking kan doorpompen; in feite dat het hart weer efficiënter werkt.
Klik hier voor een overzicht van medicijnen die uw hartfrequentie verlagen.

 

maandthema mail een vriend(in)