Bloedstolling en medicijnen

Bloedstolling is een risico van boezemfibrilleren. Bekijk meer informatie over antistollingsmedicijnen en het antidotum.

Bloedstolling en medicijnen

Bloedstolling, een risico van boezemfibrilleren, kan worden tegengegaan met antitrombotische medicijnen. In de volksmond wordt ook wel gesproken over ‘antistollingsmiddelen’. Er zijn verschillende medicijnen, die grofweg in te delen zijn in twee groepen: bloedplaatjesremmers en stollingsremmers. Bloedplaatjesremmers zijn minder effectief in de preventie van een beroerte. Daarom worden bloedplaatjesremmers alleen voorgeschreven als iemand de stollingsremmers niet kan of wil innemen en toch een verhoogd beroerterisico heeft.

Over antistollingsmiddelen

Balans in bloedstolling

Zonder dat we het merken, stopt het lichaam allerlei interne bloedingen met behulp van een goedwerkende bloedstolling. Boezemfibrilleren kan echter een verhoogde bloedstolling veroorzaken omdat het bloed te langzaam stroomt of stil komt te staan. Antistollingsmedicijnen hebben dan tot doel om het bloed vloeibaar te houden. Bij het gebruik van deze medicijnen draait het om de balans tussen antistolling en het risico op bloedingen. U kunt als bijwerking daardoor eerder bloedingen krijgen; ook blijven wondjes langer bloeden en heeft u sneller blauwe plekken. Vaak zijn het kleine bloedingen die vanzelf weer overgaan, maar het is belangrijk om dit in de gaten te houden en het aan uw arts te melden wanneer u ergens een bloeding heeft. Afhankelijk van de hoogte van uw persoonlijke beroerterisico en uw bloedingsrisico kiest de arts een medicijn en weegt hij de effectiviteit af tegen het mogelijk optreden van bloedingen.

Heeft u alleen boezemfibrilleren zonder bijkomende risicofactoren? Dan hoeft u geen medicatie in te nemen. Scoort u één punt of meer in de beroerterisico-check, dan komt u wel in aanmerking voor een stollingsremmer.

Doe de test

Tips om bloedingen te voorkomen

Wanneer u antistollingsmedicijnen inneemt, zijn er manieren om het risico op een bloeding te verminderen.

Verder lezen

 • Onthoud de naam van het medicijn, mocht erom gevraagd worden door een arts.
 • Zorg ervoor dat u regelmatig uw behandelend arts bezoekt.
 • Hoge bloeddruk is een risicofactor voor een bloeding. Als u last heeft van hoge bloeddruk, neem dan uw medicijnen in zoals voorgeschreven en laat uw bloeddruk regelmatig meten.
 • Laat uw nier- en leverfunctie controleren door uw arts.
 • Zorg ervoor dat uw arts op de hoogte is van alle andere medicijnen die u gebruikt (ook geneesmiddelen waar u geen recept voor nodig heeft).
 • Als u een coumarine voorgeschreven krijgt, overleg dan met uw arts wanneer de INR niet stabiel is.
 • Een grote hoeveelheid alcohol kan het risico op een bloeding verhogen. Daarom wordt aanbevolen om u aan de limiet te houden. Die ligt voor mannen op 2-3 eenheden per dag en voor vrouwen op 1-2. Eén eenheid is één glas bier, één glas wijn of één borrel.
 • Als u een operatie of procedure ondergaat, vertel de arts dan dat u wordt behandeld met een antistollingsmiddel.
 • Vermijd activiteiten en sporten die gemakkelijk tot blessures en letsel kunnen leiden. Als u twijfelt, bespreek dit dan met uw arts.
 • Kleine bloedingen kunnen worden vermeden door een zachte tandenborstel, tandzijde en tandenstoker te gebruiken. Gebruik een elektrisch scheerapparaat om te scheren en draag beschermende handschoenen tijdens tuinieren.
 • Vergeet niet om uw tandarts te vertellen dat u een antistollingsmiddel gebruikt en noem de naam van het medicijn.

Wat als ik in een spoedeisende situatie kom (ongeluk, operatie)?

Iedereen kan te maken krijgen met een spoedeisende operatie of ongeval. Als u een antistollingsmiddel inneemt, kan het nodig zijn om de bloedverdunnende werking van uw medicijn zo spoedig mogelijk te stoppen. Dit kan met neutraliserende middelen als een antidotum voor het betreffende middel of een behandeling met bloedproducten. Deze middelen worden bijvoorbeeld gebruikt bij een spoedoperatie, dringende ingreep of in geval van een ongecontroleerde bloeding. Artsen van de spoedeisende dienst zijn hiervoor opgeleid en weten hoe zij met een antidotum of bloedproducten om moeten gaan in een acute situatie. Overleg altijd met uw arts hoe te handelen in spoedeisende situaties en wat dat voor u betekent als u een bepaald middel gaat gebruiken.

Bekijk meer tips