Goed medicijngebruik

Bloedverdunners zijn middelen die een verhoogde stollingsneiging van het bloed tegengaan. Lees tips over goed medicijngebruik.

Goed medicijngebruik

Medicijnen, zoals bloedverdunners en antistollingsmiddelen, neemt u met een reden. U wilt het risico op trombose, een beroerte en de verhoogde stollingsneiging van uw bloed wegnemen. Om dit effect te bereiken moet u vaak meer doen dan de bloedverdunners gewoonweg innemen. Er zijn andere voorwaarden die de medicatie ook effectief maken. Alleen bij goed medicijngebruik kunt u rekenen op vermindering van de klachten en neemt u het risico op de verhoogde stollingsneiging weg. Eén keer overslaan kan direct invloed hebben op de werking van de bloedverdunner.

Over trombose en beroerte

Tips om gebruik bloedverdunners te verbeteren

Het is makkelijker gezegd dan gedaan: uw bloedverdunners consequent innemen. Zeker als u geen klachten heeft, geen direct effect merkt, last heeft van bijwerkingen of de inname als onprettig of ingewikkeld ervaart. Het is in uw belang om bij boezemfibrilleren de verhoogde stollingsneiging van uw bloed tegen te gaan. Anders loopt u het risico op trombose en beroerte.

1. Informeer uzelf over de bloedverdunners

Het kan helpen om te begrijpen waarom u bloedverdunners moet gebruiken. Zo bent u bewuster en mogelijk ook gemotiveerder over de inname. Verdiep u in:

  • Uw ziekte en de mogelijke gevolgen ervan
  • Hoe het medicijn voor u werkt
  • Hoe u het correct moet innemen
  • Wat u kunt verwachten van de bijwerkingen
  • Of de bijwerkingen van voorbijgaande aard zijn

2. Neem de juiste dosis bloedverdunners in

Als u elke dag de juiste hoeveelheid bloedverdunners inneemt, creëert u het beste resultaat. Te veel of te weinig bloedverdunners in uw lichaam kunnen een averechts effect hebben. De dosis van coumarines kan bijvoorbeeld per dag verschillen. De andere bloedverdunners (NOAC) en de bloedplaatjesremmers hebben dagelijks een vaste dosering.

3. Volg de bijsluiter volledig en correct op

Hierin staat altijd informatie over de dosering, hoe vaak u het moet innemen en op welk tijdstip. Op die manier is de kans groter dat de voorgeschreven bloedverdunners de verhoogde stollingsneiging wegnemen.

4. Houd u aan het doseerschema

Het is goed om te weten dat elk type bloedverdunner een eigen doseerschema heeft. Lees de bijsluiter of informeer bij uw behandelend arts wat van toepassing is op uw bloedverdunner.

5. Maak het u zelf makkelijk

Door een logische medicatieroutine aan te houden, die voor u werkt, is het eenvoudiger om uw bloedverdunners goed in te nemen. Een paar suggesties:

  • Hanteer vaste tijdstippen en een ‘vergeet-me-niet-aanpak’. Bijvoorbeeld een pillendoos bij de tandenborstel, op de ontbijttafel e.d.
  • Stel een medicatiewekker in
  • Zet elke keer een kruisje in uw agenda na inname
  • Ga na wat u zelf kunt doen om bijwerkingen te verminderen.

Herhaalde inname tegen verhoogde stollingsneiging

Bij boezemfibrilleren is het belangrijk dat de verhoogde stollingsneiging van uw bloed wordt tegengegaan. Dit gebeurt met bloedverdunners. Om iedere dag een werkzame concentratie van bloedverdunners te hebben, moet u dus op vaste tijden een nieuwe dosis innemen.

Eén dosis bloedverdunners heeft maar een beperkte werking. Bij eenmalige inname loopt u het risico dat uw bloed een verhoogde stollingsneiging heeft. De werkzame concentratie van bloedverdunners zorgt dat de verhoogde stollingsneiging afneemt.

Vragen over uw bloedverdunners?

Heeft u vragen en of klachten over uw bloedverdunners? Blijf er niet mee rondlopen. Vraag uw apotheker of maak een afspraak met uw arts.

Achtergrond medicijnen