INR waarde schommelt

Als uw INR waarde schommelt en u de INR streefwaarde niet haalt, dan kan dit een van deze oorzaken hebben. Lees verder.

INR waarde schommelt

Als u weleens of regelmatig uw medicijnen vergeet, kan het zo zijn dat uw INR waarde schommelt. Het is dan moeilijk om uw INR streefwaarde te halen. De trombosedienst moet het weten als u uw medicijnen niet heeft ingenomen. Anders loopt u het risico op overdosering wanneer het aantal tabletten, dat u normaliter zou moeten innemen, wordt opgehoogd.

Mijn INR waarde schommelt. Hoe kan dat?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom uw INR waarde schommelt. Als u de juiste medicijnen op tijd heeft ingenomen, dan kan het door een van onderstaande redenen komen dat uw INR waarde schommelt. Zijn deze situaties op u van toepassing? Vraag dan uw trombosedienst om advies zodat u toch uw INR streefwaarde haalt.

Ziektes

Ziektes kunnen op verschillende manieren effect hebben op de coumarines. Hierdoor kan uw INR te hoog of uw INR te laag zijn.

Denk aan ziektes waarbij u moet overgeven, diarree krijgt of koorts heeft. Het kunnen ziektes zijn van de lever en galwegen, nieren, hart, schildklier en kanker in het algemeen, en ziektes waardoor uw bloedbeeld verandert. Ook bij brandwonden of lokale aandoeningen die de kans op een bloeding vergroten, zoals een poliep of een maagzweer, moet gekeken worden of en hoe de gewenste antistolling met coumarines kan worden bereikt. Houd er rekening mee dat tijdens het herstel na een ziekte de INR-waarden weer dalen. Over antistollingsmiddelen

Andere geneesmiddelen

Gelijktijdig gebruik van andere geneesmiddelen, ook medicijnen op plantaardige basis, kunnen de werking van de coumarines beïnvloeden.

Andere geneesmiddelen kunnen de werking van coumarines versterken of verminderen. Coumarines verhelpen bloedstolling door de werking van vitamine K tegen te gaan. Voor een overzicht van voedingsmiddelen en geneesmiddelen die een invloed hebben op de werking van coumarines, download u de informatiebrochure over antistolling en vitamine K. Vitamine K-wijzer downloaden

Voeding

Vitamine K is in vet oplosbaar en speelt een belangrijke rol bij het bloedstollingsproces in het lichaam.

Coumarines of vitamine K-antagonisten grijpen in op de rol van vitamine K binnen het stollingsproces. Als uw INR waarde schommelt tijdens het gebruik van coumarines, dan is het belangrijk om dagelijks een constante hoeveelheid vitamine K binnen te krijgen. Als u voedsel met weinig vitamine K eet of een sterk wisselend voedingspatroon heeft, kan dit de oorzaak zijn dat uw INR waarde schommelt. Dit geldt ook als u te weinig vet binnenkrijgt door een dieet, of als u een probleem heeft met de vetopname in de darmen. Voor een overzicht van voedingsmiddelen en geneesmiddelen die de werking van coumarines beïnvloeden, bekijkt u onze brochure. Vitamine K-wijzer downloaden

Reizen

Als u reist, kan het lastig zijn om uw medicijnen volgens schema in te nemen. Een warmer klimaat en een ander voedingspatroon kunnen er ook voor zorgen dat uw INR waarde schommelt.

Stress

Ervaring van de trombosedienst leert dat de INR waarde schommelt in stresssituaties. Doorgaans is de INR te hoog wanneer u gestrest bent.

Bijzondere oorzaken

Er kunnen zeldzame enzymafwijkingen aanwezig zijn waardoor de coumarines niet goed werken. Hierdoor kan de INR te laag of de INR te hoog zijn.