Bezoekt u vaak de trombosedienst of meet u zelf uw bloedwaarden?

Zijn uw INR-waarden te hoog of te laag

Moet bij u de dosering steeds weer worden aangepast? Dat is niet raar, maar wel lastig. Of uw bloed goed wordt ontstold door coumarines (vitamine K-antagonisten) kan worden afgelezen aan de INR-waarden in uw bloed. De INR-waarden geven aan hoe snel uw bloed stolt. Om de juiste INR-waarde te behalen dient de dosering van coumarines heel nauwkeurig te worden bepaald. De dosering is voor iedereen verschillend. Uw persoonlijke doseerschema met coumarines is erop gericht om bij u de juiste mate van antistolling (INR-waarde tussen 2 en 3,5) te bereiken.

Bij sommige mensen lukt het niet goed om de INR-waarde tussen de 2 en 3,5 te houden; dan spreken we van ‘instabiele INR-waarden’. Dit betekent dat de antistolling niet optimaal is geregeld: er bestaat een verhoogd risico op het ontwikkelen van bloedstolsels of er is juist een grotere kans op bloedingen.

Er zijn veel verschillende oorzaken van deze INR-instabiliteit met coumarines.

Heeft u wisselende INR-waarden?

Klik hier voor een aantal oorzaken van instabiele INR waarden.

Wilt u meer weten over het effect en de werking van antitrombotische medicijnen?

Dan kunt u naar het hoofdstuk Behandelen, Antitrombotische medicijnen.

Heeft u toch nog vragen, en u bezoekt binnenkort uw arts of de trombosedienst? Het helpt als u uw vragen en klachten vooraf op papier zet. In de rubriek Vraag het uw arts vindt u voorbeeldvragenlijstjes op onderwerp. Dat kan makkelijk zijn.

maandthema
Wat betekent NOAC?
 
NOAC staat voor Nieuwe Orale Anti Coagulantia en worden ook wel DOAC (Directe orale anticoagulantia) genoemd. Onder de NOACs of DOACs vallen de antistollingsmiddelen apixaban, dabigatran, edoxaban en rivaroxaban. Net als coumarines remmen zij de stolling van het bloed.
Stofnamen zijn:
  • • Dabigatran (Pradaxa)
  • • Rivaroxaban (Xarelto)
  • • Apixaban (Eliquis)

NOAC's zijn niet echt nieuw. Dabigatran, rivaroxaban en apixaban worden al geruime tijd gebruikt na knie-of heup vervangingen, om trombose te voorkomen. Wat er nieuw aan is, is dat ze nu gebruikt worden voor de indicatie boezemfibrilleren. Dat betekent dat ze in een andere dosering chronisch worden ingenomen.
Op dit moment worden drie NOAC's vergoed voor de indicatie boezemfibrilleren, namelijk dabigatran, rivaroxaban en apixaban. Op dit moment worden de NOAC's alleen vergoed als ze door de specialist worden voorgeschreven.

Vanaf nu spreken we over antistolling waarmee we ook bloedverdunners, stollingsremmers en NOAC's bedoelen.
Naam: *
E-mail: *

* Verplichte velden