Geef uw mening

Wat doet u om gezond te leven?

Wat is boezemfibrilleren?

Boezemfibrilleren is één van de meest voorkomende hartritmestoornissen.

Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij het hart onregelmatig en meestal sneller klopt.

Er zijn verschillende vormen van hartritmestoornissen. Een daarvan is boezemfibrilleren. Een andere term voor deze vorm is atriumfibrilleren. Het hartritme en de snelheid van het kloppen van het hart wordt aangestuurd door elektrische prikkels, afgegeven door de eigen pacemaker van het hart. Deze zogenaamde sinus-of SA-knoop ligt hoog in de rechterboezem. Bij boezemfibrilleren is er sprake van een verstoring van de elektrische prikkels in het hart. Dit veroorzaakt een onregelmatige samentrekking van de boezems in het hart en een veranderde bloedstroom. De klachten variëren sterk. Sommige mensen voelen niets en dan kan boezemfibrilleren bij toeval ontdekt worden. In andere gevallen kunnen de klachten zoals hartkloppingen zeer vervelend en beperkend zijn.
Er bestaan verschillende vormen en stadia van boezemfibrilleren. Afhankelijk van uw persoonlijke situatie wordt er een behandeling gekozen. Er zijn dus verschillende manieren van behandeling.

Het hart

Klik op de afbeelding voor een vergrote versie.

Klik op de afbeelding voor een vergrote versie.

Pompfunctie van het hart

Het hart is een spier met holtes die het bloed door het lichaam pompt. De bovenste twee holtes noemen we boezems (atrium, atria), de onderste twee kamers (ventrikels). De boezems en de hartkamers worden gescheiden door hartkleppen.

Samentrekking van de hartspier

Normaal gesproken wordt er, door middel van het sturen van elektrische prikkels door het hartweefsel (SA-knoop), gezorgd voor een gecoördineerde, regelmatige samentrekking van de hartspier. Hierdoor wordt het bloed eerst in de boezems gepompt en daarna via de kamers het hart uitgepompt.

Bloedstroom; richting en snelheid

De volgorde van samentrekken van de boezems en de hartkamers én een goede functie van de hartkleppen, zorgen ervoor dat het bloed met een bepaalde snelheid in één richting wordt gepompt.

Wat doet boezemfibrilleren met het hart?

Bij boezemfibrilleren is er sprake van meer elektrische prikkels in het boezemweefsel. Dit veroorzaakt snelle en onregelmatige samentrekking van de boezems en verdere verstoring van de prikkelgeleiding richting de hartkamers. Dit geeft ook een versnelde, onregelmatige samentrekking van de kamers. De bloedstroom verandert en kan zelfs op bepaalde plaatsen tot stilstand van het bloed leiden. Dit is medebepalend voor de behandeling.

Boezemfibrilleren in beeld

Klik op de afbeelding voor een vergrote versie.

Klik op de afbeelding voor een vergrote versie.

Klik op de afbeelding voor een vergrote versie.

Hoe vaak komt het voor?

Het optreden van boezemfibrilleren neemt toe met de leeftijd en komt vaker voor bij mannen dan vrouwen. Bent u jonger dan 60 jaar is de kans ongeveer 1% om deze aandoening te krijgen. Mensen van 85 jaar en ouder hebben een kans van meer dan 20% om het te krijgen. Naast leeftijd zijn er andere risicofactoren voor het krijgen van boezemfibrilleren: aanwezige hartproblemen, hoge bloeddruk, diabetes, chronisch obstructief longlijden, slaapapneu, schildklierafwijkingen en alcoholgebruik. Als boezemfibrilleren in uw familie voorkomt, vergroot dat voor u ook het risico om het te krijgen.

Naam: *
E-mail: *

* Verplichte velden