Ido (81): “Ik heb de diagnose ‘boezemfibrilleren’ zelf gesteld”

Toen Ido een jaar of tien geleden op vakantie was in Zwitserland, kreeg hij last van een bonkend gevoel in de borst.

Logo YHYD

Ido (81): “Ik heb de diagnose ‘boezemfibrilleren’ zelf gesteld”

Toen Ido een jaar of tien geleden op vakantie was in Zwitserland, kreeg hij last van een bonkend gevoel in de borst. “Het was een warme dag en ik had gegolft. Die nacht werd ik plotseling wakker met een onregelmatige hartslag en een drukkend gevoel.”

Niet nodig om de vakantie af te breken

Omdat Ido een gepensioneerde huisarts is, kon hij zelf de diagnose ‘boezemfibrilleren’ stellen. “Voor de zekerheid ben ik nog wel naar een Zwitserse huisarts gegaan. Die heeft toen een hartfilmpje gemaakt en medicatie voorgeschreven om mijn hartslag wat te normaliseren. De arts verzekerde me dat het niet nodig was om mijn vakantie af te breken.”

Later kreeg Ido een tweede episode. Weer tijdens het golfen, maar deze keer was hij niet in het buitenland. “Na die tweede episode ben ik naar een cardioloog gegaan en die heeft een antistollingsmiddel (ook wel bloedverdunner genoemd) voorgeschreven om de kans op het ontstaan van bloedstolsels te verkleinen.”

Verschillende behandelmogelijkheden

In het begin had Ido zo’n twee of drie episodes van boezemfibrilleren per jaar. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor boezemfibrilleren. “Ik vind het belangrijk dat een arts me informeert over de beschikbare mogelijkheden en me betrekt bij de keuzes rondom mijn behandeling. Omdat ik huisarts ben geweest, weet ik natuurlijk al meer over de aandoening en weet ik ook welke vragen ik mijn arts moet stellen. Maar andere patiënten kunnen er veel baat bij hebben om zich op het gesprek met hun arts voor te bereiden.”

Weet u wat u moet vragen aan uw arts?


Download checklist

Helemaal geen alcohol meer

Bij elke episode kreeg Ido een infuus waarmee zijn hartritme genormaliseerd werd. Nadat hij voor de vierde keer een episode had gekregen, vroeg zijn cardioloog hem of hij weleens alcoholhoudende dranken dronk. “Ik vertelde mijn cardioloog dat ik soms een drankje nam na het golfen. Dat bleek episodes te kunnen uitlokken! Dus sindsdien drink ik helemaal geen alcohol meer.” Sinds die beslissing zijn Ido’s klachten afgenomen.

De laatste tijd doet Ido het rustig aan. “Ik ben niet alleen gestopt met het drinken van alcohol, maar probeer ook wat meer rust te nemen. Ook loop ik nu minder.” Op de golfbaan gebruikt hij nu een golfkarretje om van hole naar hole te gaan. “Door deze aanpassingen gaat het nu veel beter met me. Ik voel me weer goed!”

‘Zou je het niet wat rustiger aan doen, pap?’

Ido son Frits@2xFrits, de zoon van Ido, maakt zich regelmatig zorgen om zijn vader. Vooral als hij zijn dagen vol heeft gepland. Hij is altijd druk in de weer. ‘Ik vertel hem regelmatig: ‘Zou je het niet wat rustiger aan doen, pap?’’ Zijn vader slikt bloedverdunners en dat geeft een verhoogde kans op bloedingen. Wat als hij zich stoot of valt? Een ongeluk in huis zit in een klein hoekje. ‘Gelukkig heeft mijn moeder geneeskunde gestudeerd en weet ze precies wat ze moet doen in een noodsituatie.’

Weet jij hoe je je kunt voorbereiden op een noodsituatie? Raadpleeg deze checklist.

Herkent u zichzelf in dit verhaal of heeft u nog vragen over boezemfibrilleren? Neem dan contact op met uw arts.

Meer persoonlijke ervaringen