John (70) laat zich niet weerhouden om leuke dingen te doen.

John mag dan 70 zijn, maar laat zich daardoor niet weerhouden. Zijn leeftijd is voor hem geen reden om de hele dag op de bank tv te kijken.

Logo YHYD

John (70) laat zich niet weerhouden om leuke dingen te doen.

Hij is graag in zijn tuin aan het werk en is de hele dag door in beweging. Zo ook afgelopen zomer. “Ik liep naar het tuinhuisje om de betonmixer te halen die ik nog van mijn vader heb geërfd en voor ik het wist werd ik wakker op de grond. Ik was helemaal versuft en gedesoriënteerd.”

Gedeeltelijk blind

John bleek een beroerte te hebben gehad. De periode die volgde, was heel zwaar voor hem. Hij moest keer op keer naar het ziekenhuis voor onderzoeken en controles en moest verschillende geneesmiddelen gaan gebruiken. “Ik ben altijd actief en fit geweest,” vertelt hij, “en na mijn dertigste verjaardag begon ik heel fanatiek te sporten. Ik kon een kilometer hardlopen in net iets meer dan 5 minuten.” Nu is John als gevolg van zijn beroerte gedeeltelijk blind aan zijn rechteroog. Toch weerhoudt dat hem er niet van om lekker actief bezig te zijn in de buitenlucht.

Niet bang voor spoedeisende situaties

Sinds zijn beroerte gebruikt John antistollingsmiddelen (ook wel bloedverdunners genoemd). Hij heeft zich destijds goed laten informeren over het antistollingsmiddel dat hij gebruikt.

Hij wilde met name ook weten wat er gebeurt als zich een ongeluk of een operatie voordeed. En hoe bij dergelijke eventuele spoedeisende situaties het bloedverdunnende effect geneutraliseerd kan worden. "Nu ik dat weet, vind ik dat wel een geruststellende gedachte.” Omdat ik veel buiten en in de tuin aan het werk ben, loop ik namelijk gemakkelijk een sneetje op maar gelukkig heb ik nog nooit een ernstige snijwond opgelopen.”

Wanneer moet ik onmiddellijk medische hulp inroepen (als ik antistollingsmiddelen gebruik)?


Download checklist

Een beroerte helpen voorkomen

John vindt het belangrijk dat mensen met boezemfibrilleren antistollingsmiddelen gebruiken. “Geloof me, je wilt er echt alles aan doen om een beroerte te voorkomen. De gevolgen kunnen heel vervelend zijn. Ik wou dat ik eerder met antistollingsmiddelen begonnen was.”

Herkent u uzelf in dit verhaal of heeft u nog vragen over boezemfibrilleren? Raadpleeg dan uw arts.

Meer persoonlijke ervaringen