Willy (73): “Die snelle hartslag maakte me bang”

In 2015 merkte Willy dat zijn hartslag een of twee keer per week onregelmatig was. “Die snelle hart- en polsslag maakten me bang en ongerust.

Logo YHYD

Willy (73): “Die snelle hartslag maakte me bang”

In 2015 merkte Willy dat zijn hartslag een of twee keer per week onregelmatig was. “Die snelle hart- en polsslag maakten me bang en ongerust. Daarom ben ik vrijwel gelijk naar mijn huisarts gegaan.” De huisarts stuurde Willy door naar een cardioloog, maar die kon geen afwijkingen vinden.

Na de diagnose sneller ongerust

De metingen lieten een normaal hartritme zien, dus was er uitgebreider onderzoek nodig. Willy moest een week lang een apparaatje dragen waarmee zijn hartritme dagen achter elkaar geregistreerd kon worden. “Tijdens een van de consulten met mijn cardioloog moest ik een fietstest doen en werd er een hartfilmpje gemaakt. Pas daarna werd bij mij boezemfibrilleren vastgesteld.”

Hoewel Willy op dit moment geen last meer heeft van een onregelmatige hartslag, moet hij wel elke dag een antistollingsmiddel (ook wel bloedverdunner genoemd) gebruiken. “Sinds de diagnose ben ik gevoeliger voor stress. Ik ben nu sneller ongerust over van alles en nog wat.”

Goed voorbereid op een mogelijke spoedeisende situatie

Boezemfibrilleren vergroot de kans op bloedstolsels in het hart. Het gebruik van een antistollingsmiddel verkleint de kans dat er een stolsel wordt gevormd, maar kan wel de kans vergroten dat patiënten een bloeding krijgen als ze zich verwonden 13,29. “Ik vind dat een eng idee. Daarom heb ik me goed verdiept in de bijwerkingen, maar eigenlijk werd ik daar alleen maar nóg ongeruster van.” Gelukkig heeft Willy veel steun aan zijn partner. “Als zij bij me is, voel ik me gelijk meer op mijn gemak.”

Hoe kunt u zich goed voorbereiden op een noodsituatie terwijl u antistollingsmiddelen gebruikt?


Download checklist

“Ik moet beter opletten bij het oversteken”

Willy weet dat hij nu eenmaal een antistollingsmiddel nodig heeft, is goed geïnformeerd door zijn arts en vertrouwt hem daarom volledig. Wel heeft hij zijn manier van leven op sommige punten wat bijgesteld.

Bijvoorbeeld omdat hij nu banger is om een ongeluk te krijgen tijdens het fietsen, vooral vanwege de kans op een bloeding als hij zichzelf verwondt. “Ik heb gemerkt dat ik tegenwoordig voorzichtiger ben bij het fietsen. Als ik val en een wond oploop, zal die namelijk langer blijven bloeden.” Volgens zijn partner neemt hij nog steeds te veel risico’s. “Zij vindt dat ik beter moet opletten bij het oversteken.”

Antistollingspas

Willy zorgt ervoor dat hij altijd zijn antistollingspas bij zich heeft, voor het geval hem iets overkomt. Op deze pas staat belangrijke informatie, zoals het soort antistollingsmiddel dat hij gebruikt. Er zijn namelijk verschillende soorten antistollingsmiddelen en het stoppen of remmen van een bloeding is per antistollingsmiddel verschillend. “Het is belangrijk om te weten hoe de bloedverdunnende werking van mijn antistollingsmiddel kan worden gestopt als ik een ongeluk zou krijgen. Dat geeft mijn partner ook een geruster gevoel.”

Al een jaar geen episodes

Willy heeft nu al ruim een jaar geen episode van boezemfibrilleren gehad. Als hij vragen heeft of ergens ongerust over is, kan hij altijd terecht bij zijn arts. “Ik heb veel vertrouwen in hem. Hij geeft me tips en adviezen over hoe ik met mijn aandoening moet omgaan. Hij staat ook goed bekend, dus ik vertrouw erop dat hij weet wat hij doet.”

‘Wat als hij een ongeluk krijgt?’

Willy Claus en Anna@2xAnna, de partner van Willy, is blij dat hij steeds meer beweegt. Willy heeft boezemfibrilleren en slikt bloedverdunners om de kans op een beroerte te verkleinen. In de ochtend doen ze samen oefeningen en Willy pakt vaker de fiets om bijvoorbeeld boodschappen te doen. Maar zijn gedrag in het verkeer baart Anna zorgen. ‘Willy moet beter oppassen in het verkeer. Ik moet hem regelmatig zeggen dat hij rustiger moet fietsen. Ik zeg hem dan dat hij goed uit moet kijken voordat hij oversteekt. Wat als hij een ongeluk krijgt?’ Anna weet dat Willy altijd een antistollingspas bij zich meedraagt voor het geval van een noodsituatie. ‘Mocht er iets gebeuren dan weten de hulpverleners dat Willy bloedverdunners slikt. Dat is handig voor als ze te maken krijgen met een bloeding.’

Weet jij hoe je je kunt voorbereiden op een noodsituatie? Raadpleeg onze checklist met 5 tips.

Herkent u uzelf in dit verhaal of heeft u nog vragen over boezemfibrilleren?

Download vragenlijst: Wat vraagt u uw arts?

Meer persoonlijke ervaringen


Referenties:

[13] 2016 ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation developed in collaboration with EACTS. European Heart Journal. 2016;37:2893–2962. doi: 10.1093/eurheartj/ehw210
[29]. Budniz D et al. N Engl J Med 2011;365:2002-12.