Heeft u boezemfibrilleren en slikt u een bloedplaatjesremmer?

Heeft u langer dan 2 dagen boezemfibrilleren, dan kan u behandeld worden om het risico op het ontstaan van een bloedstolsel in uw hart te verminderen. Dit is afhankelijk van hoe groot het risico is. Hiervoor kan u antitrombotische medicijnen (anti-trombose) krijgen. Hieronder vallen antistollingsmiddelen en bloedplaatjesremmers.
Op basis van nieuwe wetenschappelijke uitkomsten heeft de European Society of Cardiology (ESC) medio 2012 besloten om de bloedplaatjesremmers uit de behandelrichtlijnen* van boezemfibrilleren te halen.

Alleen als iemand de antistollingsmiddelen niet kan of wil innemen en toch een verhoogd beroerterisico heeft, wordt een bloedplaatjesremmer zoals acetylsalicylzuur (Aspirine), carbasalaatcalcium (Ascal) voorgeschreven. Let wel! De nieuwe behandelrichtlijnen zijn zeer recent gepubliceerd en het duurt altijd even voordat richtlijnen zijn ingevoerd in de medische praktijk in Nederland.

*2012 focused update of the ESC Guidelines for the management of atrial fibrillation

Keuze antitrombotische medicijnen

Om tot een juiste medicijnkeuze te komen met betrekking tot de antitrombotische medicijnen, gebruiken huisarts en specialist verschillende beroerterisico-scorelijsten. Hier treft u een vereenvoudigde versie aan, die we de ‘Beroerterisico-check’ noemen. Door het invullen van de Beroerterisico-check krijgt u een indruk hoe hoog of hoe laag uw beroerterisico is en of u in aanmerking komt voor antitrombotische medicijnen. Klik hier voor de Beroerterisico-check.

Wilt u meer weten over het effect en de werking van antitrombotische medicijnen?

Daarover kunt u meer lezen in het hoofdstuk Behandelen, Antitrombotische medicijnen.

Heeft u nog vragen over de aandoening en/of de behandeling?

Het helpt als u uw vragen en klachten verzamelt en u het, voordat u uw arts bezoekt, op papier hebt. In de rubriek Vraag het uw arts vindt u voorbeeldvragenlijstjes op onderwerp. Dat kan makkelijk zijn.

Naam: *
E-mail: *

* Verplichte velden