Ablatie

Ablatie is een mogelijke behandeling van een verstoord hartritme wanneer anti-aritmica niet helpt. Lees meer over deze methode.

Ablatie

Mensen met ernstige hartritmestoornissen komen in aanmerking voor een ablatie. Ablatie verhelpt verstoringen van de elektrische prikkels, die bijvoorbeeld boezemfibrilleren veroorzaken. Het is nooit de eerste stap in de behandeling van boezemfibrilleren. Ablatie wordt pas ingezet wanneer anti-aritmica het hartritme niet kunnen verbeteren.

Ablatie en hartritme

Ablatie is een methode die tot doel heeft om een hartritmestoornis te beëindigen, wanneer dit met anti-aritmica niet lukt. Er zijn twee vormen van ablatie die de cardioloog kan toepassen:

Ablatie via kathetertherapie

Via de lies wordt een speciale katheter in het hart gebracht. Op de plek waar de hartritmestoornis optreedt, wordt een littekentje gemaakt. De katheter doet dit door middel van verhitting of bevriezing. Het litteken zorgt ervoor dat de hartritmestoornis wordt uitgeschakeld. Dit resulteert in een normaal en regelmatig hartritme.

Chirurgische ablatie: de Maze-operatie

De Maze-operatie is een openhartoperatie. Tijdens de operatie worden op bepaalde plekken van de boezems littekens aangebracht. Samen vormen de littekens een netwerk dat de elektrische prikkels in de juiste richting leidt. Zo normaliseert het hartritme.

Ablatie risico’s en successen

Dr. Alings vertelt u meer over wat een ablatie is, welke succesfactoren er zijn en met welke ablatie risico’s u rekening moet houden.