Antistolling

Antistolling vermindert het verhoogde bloedstollingsproces. Bij boezemfibrilleren worden bloedstolsels en trombose zo voorkomen.

Antistolling

Normale bloedstolling zorgt voor het beste evenwicht tussen het vloeibaar houden en het stollen van uw bloed. Er zijn situaties waarin de stollingsneiging van het bloed toeneemt. Het risico dat er een ongewenst bloedstolsel ontstaat, wordt daardoor groter. Antistolling is het proces dat een verhoogd bloedstollingsproces vermindert. Zo worden bloedstolsels voorkomen.

Met de term 'antistolling' worden coumarines en NOAC/DOAC bedoeld.

Noodzaak antistolling in het bloedstollingsproces

Bij boezemfibrilleren is er sprake van een verhoogd bloedstollingsproces in de boezem van het hart. De stollingsneiging van het bloed is dan groter. Dit kan zorgen voor bloedstolsels die uiteindelijk een beroerte veroorzaken. Om dit tegen te gaan, worden anistollingsmiddelen gebruikt, ook wel bloedverdunners of stollingsremmers genoemd. Het woord ‘antistolling’ wordt als een soort afkorting gebruikt voor het gebruik van antistollingsmiddelen. Antistollingsmiddelen zorgen ervoor dat het bloedstollingsproces normaliseert. Het bloed stolt minder snel zodat er geen trombose of een los bloedstolsel wordt gevormd.

Optimaal bloedstollingsproces

Als er een goed evenwicht is tussen de vloeibaarheid en stolling van het bloed, dan spreken we van een optimaal bloedstollingsproces. Zodra de stollingsneiging van het bloed te hoog is, ontstaat het risico op de vorming van bloedstolsels. Te veel antistollingsmedicatie zorgt ervoor dat de bloedstolling te laag is. Dit geeft een grotere kans op bloedingen. Het gaat om de juiste balans in het bloedstollingsproces.