Atriumfibrilleren

Atriumfibrilleren is een andere term voor boezemfibrilleren: een stoornis waarbij het hart onregelmatig en sneller klopt.

Atriumfibrilleren

Er zijn verschillende hartritmestoornissen. Atriumfibrilleren is een stoornis van het hartritme en de snelheid van de hartslag. Het ritme wordt aangestuurd door elektrische prikkels. Een verstoring van de prikkels zorgt ervoor dat het hart onregelmatig en meestal sneller klopt. Dit resulteert in een afwijkende samentrekking van het hart en een veranderde bloedstroom. Boezemfibrilleren is een synoniem voor atriumfibrilleren.

Achtergrond boezemfibrilleren

Wat doet atriumfibrilleren met het hart?

Bij atriumfibrilleren zijn er meer elektrische prikkels in het boezemweefsel. Dit veroorzaakt een snelle en onregelmatige samentrekking van de boezems. Ook creëert het een verdere verstoring van de prikkelgeleiding richting de hartkamers. Dit geeft ook een versnelde samentrekking van de kamers. De bloedstroom verandert en kan zelfs op bepaalde plaatsen tot stilstand van het bloed leiden. Hierdoor kunnen bloedstolsels ontstaan, die loslaten en het risico op een beroerte verhogen.