Zelf hartritme meten

Zelf het hartritme meten en een hartfilmpje maken. Dat kan in de toekomst met een smartwatch, die is voorzien van een ECG-sensor.

Hartritme meten met een smartwatch

In september is de nieuwe Apple Watch op de markt gekomen. Functies van het horloge zijn onder andere een ECG-sensor en valdetectie. Zo kan de drager het eigen hartritme meten en een hartfilmpje maken. Dit zijn medische indicaties, waardoor de smartwatch moet voldoen aan wet- en regelgeving voor medische hulpmiddelen. Om die reden is de Apple Watch 4 wel al uitgebracht, maar nog niet van deze functies voorzien.

Hartfilmpje maken

Normaliter zijn er op een hartfilmpje, zoals die in het ziekenhuis door middel van een ECG wordt gemaakt, allemaal pieken en dalen te zien: dit is de visualisatie van de hartslag. Eerst trekken de boezems van het hart samen, daarna de hartkamers, en vervolgens ontspant de hartspier. Daarna begint de cyclus opnieuw. Het hartfilmpje laat de verschillende stadia van de hartslag zien om zo het hartritme te monitoren. De smartwatch kan ook het hartritme meten. Als er iets aan de hand lijkt te zijn, dan kunnen de bevindingen digitaal worden gedeeld met de behandelend arts. Zo wordt tijdig gesignaleerd dat er actie moet worden ondernomen.

Achtergrond ECG

Totdat de medische functionaliteiten van de smartwatch zijn goedgekeurd, zijn mensen met hartproblemen aangewezen op een ECG. Een ECG-onderzoek vindt plaats in het ziekenhuis en er zijn geen risico’s aan verbonden. Het is een laagdrempelige manier om het hartritme te meten. De elektroden, die op tien plekken van het lichaam bevestigd worden, staan in verbinding met het ECG-apparaat. Zo kunnen de activiteiten van het hart in een grafiek weergegeven worden. Een ECG kan verschillende hartaandoeningen constateren, zoals bijvoorbeeld een:

  • Hartritmestoornis, zoals boezemfibrilleren
  • Acuut hartinfarct
  • Vergroot hart

Het onderzoek kost een paar minuten en is pijnvrij. Toch kan het voor mensen die regelmatig naar het ziekenhuis moeten voor een hartonderzoek een uitkomst zijn om thuis zelf het hartritme te meten. Het ziet ernaar uit dat dit op korte termijn mogelijk is met de smartwatch van Apple.

Valdetectie

De Apple Watch 4 heeft ook bewegingssensoren die herkennen wanneer de drager valt. Mocht dit gebeuren, dan verschijnt direct de mogelijkheid om 112 te bellen. Als de drager niet reageert, dan belt het horloge zelf de alarmlijn en wordt de locatie van de drager naar vooraf gekozen contacten doorgestuurd.

Medische hulp inroepen

Een smartwatch kan in de toekomst een handig hulpmiddel zijn om uw hartritme in de gaten te houden. Als u boezemfibrilleren heeft en antistollingsmiddelen inneemt, zijn er echter ook andere situaties waarbij u onmiddellijk medische hulp moet inroepen. Wij zetten dit voor u op een rij.

Wanneer onmiddelijk medische hulp inroepen?