Risico op beroerte

Het risico op een beroerte is bij boezemfibrilleren vijf keer groter dan normaal. Lees meer over de achtergrond en preventie.

Risico op beroerte

Het hart heeft als functie om het bloed naar alle delen van het lichaam te pompen: de longen, de hersenen en de rest van het lichaam. Als bloedstolsels losraken van de boezemwand worden ze met de bloedstroom meegevoerd, via de bloedvaten het lichaam in totdat ze ergens vastlopen. Bij boezemfibrilleren gebeurt dit meestal in de bloedvaten van de hersenen. Deze verstopping veroorzaakt een beroerte.

Doe de beroerterisico-check Wanneer een bloedstolsel losraakt, dan kan het als bloedstolsel doorschieten naar de hersenen met een beroerte als gevolg.

Beroerte bij boezemfibrilleren

Een beroerte als gevolg van boezemfibrilleren verloopt ernstiger dan beroertes die optreden door andere oorzaken. Zodra het bloedstolsel vastloopt in een bloedvat in de hersenen, zorgt dit voor een afsluiting. Een deel van de hersenen wordt dan afgesloten van bloedtoevoer. Het hersenweefsel in dat gebied ontvangt dan geen bloed, zuurstof en voedingsstoffen meer. Als het hersenweefsel langdurig geen bloedtoevoer krijgt, dan sterft het af. Dit is wat een beroerte inhoudt. Een andere term hiervoor is CVA, wat staat voor Cerebraal Vasculair Accident.

Het risico op een beroerte bij boezemfibrilleren is vijf keer groter dan normaal.

Beroerte voorkomen

Een beroerte is erg onvoorspelbaar. Vooraf kan nooit worden gezegd hoe groot de schade aan de hersenen zal zijn. Het is niet te voorzien of er een groot gebied is getroffen, of het voorbijgaande klachten zijn of dat het om blijvende schade gaat. Daarom is het belangrijk om beroertes te voorkomen met een antitrombotische behandeling. Zo’n behandeling vermindert het risico. Er zijn verschillende groepen antistollingsmiddelen zoals bloedplaatjesremmers en anticoagulantia. Deze medicijnen staan respectievelijk ook wel bekend als stollingsremmers of bloedverdunners.

Over deze medicatie