Bloedstolsel en trombose

Trombose leidt tot een bloedstolsel dat de slagaders in de hersenen kan verstoppen. Dit kan leiden tot een herseninfarct.

Bloedstolsel en trombose

Trombose is de algemene term voor de ongewenste stolling van bloed waardoor bloedvaten verstoppen. De oorzaak bij boezemfibrilleren is dat het hart onregelmatig pompt of niet goed samentrekt. Het bloed wordt daardoor niet volledig uit de boezems gepompt. De bloedstroom is niet gelijkmatig en het bloed stolt. Hieruit kan een bloedstolsel of bloedprop voortkomen, dat trombus wordt genoemd.

Trombose door bloedstolsel

Als boezemfibrilleren langer dan twee dagen duurt, verhoogt dit het risico op het ontstaan van een bloedstolsel. Het bloedstolsel vormt zich op de boezemwand in het hart en kan losraken. Op een andere plek in het lichaam, kan het bloedstolsel kleinere bloedvaten verstoppen. Met name de linkerboezem is een risicogebied. De belangrijkste complicatie is een embolie. Dan raakt het bloedstolsel los van de vaatwand of boezemwand om vervolgens in de bloedstroom terecht te komen. Een herseninfarct of CVA kan het gevolg zijn.

Meer over de gevolgen

Bloedstolsel in slagaders

Zodra het bloedstolsel een deel van de slagaders in de hersenen afsluit, kan dit leiden tot afsterving van hersenweefsel. De vernauwing van de slagaders zorgt er immers voor dat de hersenen niet voldoende zuurstof krijgen. Dit resulteert in een herseninfarct. Trombose moet snel met medicijnen verholpen worden om grote schade te voorkomen.

Over deze medicijnen