Beroerte, CVA, herseninfarct of hersenbloeding?

Een beroerte, CVA, kan worden veroorzaakt door een hersenbloeding of herseninfarct. Lees over boezemfibrilleren en een beroerte.

Beroerte, CVA, herseninfarct of hersenbloeding?

In relatie tot boezemfibrilleren wordt er wel gesproken over een beroerte, CVA (Cerebraal Vasculair Accident), of herseninfarct. Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt, maar betekenen niet hetzelfde. Een beroerte of CVA gaat over de beschadiging van de hersenen, zonder dat wordt beschreven hoe dit is veroorzaakt. Een beroerte kan optreden door een bloeding in de hersenen of door een afsluiting van een bloedvat naar de hersenen. Dit zijn respectievelijk een hersenbloeding en een herseninfarct.

Boezemfibrilleren en beroerte

CVA door herseninfarct

Een CVA, ofwel beroerte, kan worden veroorzaakt door een herseninfarct. Een herseninfarct ontstaat wanneer een slagader verstopt raakt door een bloedstolsel. Er zijn verschillende oorzaken voor de verstopte slagader. Bij boezemfibrilleren is het zo dat er bloedstolsels ontstaan op de boezemwand van het hart. Zodra deze loslaten, komen ze via de bloedstroom meestal in de hersenen terecht. Als het bloedstolsel de hersenen te lang verstopt, dan sterft het hersenweefsel af. En hoe meer cellen er afsterven, hoe groter de hersenbeschadiging. Als de symptomen binnen 24 uur verdwenen zijn dan is er sprake van een TIA , een voorbijgaand infarct.

Doe de beroerterisico-check Bij boezemfibrilleren kan een herseninfarct de oorzaak zijn van een CVA. In 92% van de gevallen wordt de CVA, of beroerte, veroorzaakt door een herseninfarct. Een hersenbloeding is bij 8% de aanleiding.

CVA door een hersenbloeding

Bij een hersenbloeding gaat er een bloedvat stuk waardoor er bloed in of rondom de hersenen stroomt. De bloedophoping neemt ruimte in en veroorzaakt druk op de hersenen. Door langdurige en sterke drukverhoging kunnen de hersenen worden beschadigd. De symptomen en beschadigingen aan de hersenen zijn afhankelijk van hoe groot de bloeding is en waar deze in de hersenen optreedt. Hoge bloeddruk, ongelukken, tumoren, infecties, afwijkingen aan bloedvaten en antistolling kunnen tot een hersenbloeding leiden. Het is geen gevolg van boezemfibrilleren.

Over boezemfibrilleren Ongeveer 8% van de beroertes komt door een hersenbloeding.